Inmiddels zijn er drie toestellen geplaatst. Thijs Schaffers, jeugdwerker bij ToDo, de Jeugdraad en de Raad van Skate zijn al drie jaar bezig om een groot park van de grond te krijgen. "En het duurt nog wel even voor het zover is", volgens Schaffers. "Zo'n park kost al gauw twee ton en de gemeente heeft daar geen budget voor. Dus het geld moet ergens anders vandaan komen."

Toen de skatetoestellen nog verspreid stonden door Best was er sprake van overlast voor de buurt. ToDo heeft toen geopperd om de toestellen naar hen toe te halen. "Wij zitten niet tussen de woonhuizen, er is begeleiding aanwezig èn er kan EHBO verleend worden. We zijn met de gemeente, de jongeren en de buurten in gesprek gegaan om te kijken of we de toestellen naar ToDo konden halen. En uiteindelijk vond iedereen dat een goed plan", aldus Schaffers.

Subsidie en crowdfunding

Hij vervolgt "We hebben veel credits bij de gemeente opgebouwd en ook de ouders van de jongeren dragen ons een warm hart toe. Er zijn dus veel partijen die met ons meedenken maar ja, twee ton bij elkaar scharrelen is niet niks! Om dat voor elkaar te krijgen moet je op meer dan één paard wedden. Dat lukt niet alleen met sponsorgeld en donaties. Dus we denken ook aan Europese subsidies en crowdfunding. En daar heb je niet alleen expertise voor nodig; je moet ook zorgen dat mensen je kennen. Dus we organiseren van alles om in the picture te komen. Zoals de skate-events op 8 juli en 2 september."

"We houden die evenementen laagdrempelig" aldus Schaffers. "Gratis entree, je mag lekker gebruikmaken van de toestellen en als je wilt kan je meedoen met de wedstrijden maar dat hoeft niet per se. Er zijn leuke prijzen te winnen. Op deze manier willen we de sport promoten, skaten groeit! Er zijn bij ons elke dag wel jongeren die komen skaten."

Nieuw bloed

De jongeren zelf spelen ook een grote rol bij het realiseren van het skatepark. "En daar zit ook een beetje de kneep", vertelt Schaffers. "Die groep wijzigt natuurlijk. Ze komen op hun vijftiende binnen en op hun negentiende waaieren ze zo'n beetje uit. Het is dus belangrijk dat er steeds nieuw bloed bijkomt. Vandaar dat we van alles doen om het skaten te promoten. Het mogen ook jongvolwassenen zijn die een bijdrage leveren natuurlijk."

Aan de wedstrijden doen ook jongeren mee uit Eindhoven, zij komen speciaal naar Best om deel te nemen. Het zijn die-hard skaters die altijd bezig zijn om nieuwe dingen te leren. "Je gaat regelmatig door je enkel, of je arm schiet uit de kom. Maarre... dat hoort er gewoon bij!"

PREMIUM

© Thinkstock

×