Mede-grondlegger en oud-bestuurslid van JC Todo Henk Meeuws werd gisteren in zijn woonplaats Someren verrast met de koninklijke onderscheiding "Lid in de Orde van Oranje-Nassau" voor al zijn verdiensten voor de maatschappij, waaronder ook ons jongerencentrum waar we nu al bijna 20 jaar plezier van ondervinden. Uiteraard willen we Henk van harte feliciteren met het dik verdiende lintje!

Henk startte in 2000 als bestuurslid bij de voormalige Stichting Jongerencentrum Best. Dit bestuur ontstond ook dat jaar en dus was Henk vanaf het prille begin meteen betrokken. Het jongerencentrum zelf, dat de naam TODO meekreeg, moest toen nog gebouwd worden. De opening daarvan vond plaats in september 2002. Van 2000 tot augustus 2006 was hij bestuurslid en later ook tijdelijk interim voorzitter. Ronald van Litsenburg (Zakelijk leider) en Olaf Slangen (administratief medewerker) maakten Henk mee tijdens zijn bestuursactiviteiten.

Henk was een gedreven man met een groot hart als het gaat om jongeren. Dit kwam goed tot uitdrukking in 2002 toen de jongeren van de klankbordgroep samen met het bestuur richting Ardennen vertrokken voor een weekend. Naast de actieve activiteiten in de Ardennen waren de jongeren ook geïnteresseerd in het lokale uitgaansleven. Ronald: “Henk en ik gingen tegen 6.00 uur in de ochtend de jongeren maar eens halen want het werd nu toch wel eens tijd te gaan slapen.” Zo gezegd, zo gedaan. Henk vond het fijn om zo nu en dan zich zelf tussen de jongeren te begeven om te weten wat er zoal leeft bij hen. Ook de jongeren konden dit enorm waarderen. “Om 8.00 uur in de ochtend was Henk al weer druk met het opstellen van beleidsstukken”, aldus Ronald. Voor Henk was goed niet goed genoeg en hij streefde altijd naar beter.

In 2006 nam hij in augustus afscheid van Stichting Jongerencentrum Best. Hij heeft dat jaar wel nog veel inbreng gehad in het toen op te stellen nieuwe Actieplan voor het Jongerencentrum. Tevens heeft Henk Ronald een lange periode individueel gecoacht in zijn functie als Zakelijk Leider van het Jongerencentrum. Ronald: “In de coachingsgesprekken voelde je de betrokkenheid van Henk. Hij was open en oprecht en hij kon als geen ander strategisch vooruit denken. Ik heb daar veel van geleerd.”

Olaf Slangen was als notulist aanwezig tijdens de bestuursvergaderingen maar merkte ook op dat Henk niet enkel maar een bestuurder op afstand was. “Na een vergadering werd er altijd nog wat gedronken. Niet apart van de jongeren, nee gewoon in het café van het jongerencentrum waar dan vaak nog jongeren waren. Het was mooi om te zien hoe Henk zich dan tussen hen begaf en met iedereen wel een gesprek aan wilde knopen. Ook bij diverse activiteiten voor de jeugd kwam Henk geregeld zijn gezicht laten zien, wat altijd enorm gewaardeerd werd.”

Henk heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het opstarten, opbouwen en uitdragen van Jongerencentrum Todo en het jongerenwerk in de Gemeente Best. Daarnaast heeft hij nog vele andere functies bekleed vooral in zijn woonplaats Someren. In het onderstaande artikel lees je er meer over.

Klik op deze link om naar het artikel van Siris te gaan

×