Op vrijdag 1 november was het in jongerencentrum Todo weer tijd voor de jeugddisco voor leerlingen van de scholen de Klimboom, St. Antonius en de Heydonck. Natuurlijk in het thema Halloween! In een spookachtig versierde zaal genoten maar liefst zo’n 280 kinderen uit groep 4 t/m 8 van muziek, limonade en snoep. De kinderen mochten verkleed komen en het merendeel gaf hier gehoor aan. Dus op de bewuste avond kon je in Todo veel heksen, skeletten, tovenaars en andere griezelige wezens tegen het lijf lopen. Met als onbetwist hoogtepunt een ‘eng spook’ uit groep 4 van de Klimboom, die rondliep met een echt ‘afgehakt’ hoofd op een zilveren schaal!

Drukbezocht
De avond was naast een succes op ‘griezelig’ vlak, ook een succes qua aantal bezoekers. Marie-Anne Hengst-Berende, één van de organiserende ouders wiens kinderen op de Klimboom zitten, zegt hierover: “De ervaring leert dat er naar de jeugddisco altijd veel bezoekers komen, maar nu waren er zelfs 40 meer!” Dat komt omdat deze jeugddisco goed gepromoot is, maar ook het thema Halloween vormde een goede trekker. “Kinderen vinden Halloween echt heel leuk. Ze hebben ook zeker hun best gedaan bij het verkleden!” Wat overigens net zo goed gold voor de ouders die meehielpen om de feestavond in goede banen te leiden.

Nieuwe organisatie
Dat deze jeugddisco plaatsvond was een bijzondere mijlpaal. Hoewel de jeugddisco al bestond sinds 2005 was het toch een klein wonder dat deze spookachtige feestavond gepland was. Vorig schooljaar kwam eigenlijk een einde aan deze traditie, maar gelukkig stond er snel een groep fanatieke ouders op die graag een doorstart wilde maken. Joris Wouters, ook lid van de organisatie met twee dochters op de St. Antonius, vertelt: “Ik schrok toen ik hoorde dat de jeugddisco zou stoppen. Mijn dochters gingen er altijd graag naartoe! Gelukkig was ik niet de enige die er zo over dacht.” Hij en een groep andere betrokken ouders staken met medewerking vanuit Todo, dat onder welzijnsorganisatie Lumens valt, de koppen bij elkaar. Al snel viel het besluit: een doorstart voor de jeugddisco ging er komen! Andrea Driesse, die ook een dochter heeft op de St. Antonius: “Het is zo’n mooie traditie en echt iets waar mijn dochter het hele jaar naar uitkijkt. Hoewel het bij haar echt nog niet gaat om de muziek of het dansen, meer om het samenzijn en gek doen met vrienden. Ik heb mij dan ook gelijk aangemeld bij Todo na een oproep in het Groeiend Best over het voorzetten van de jeugddisco.”

Een paar veranderingen
De nieuwe organisatie besloot wel tot wat veranderingen ten opzichte van de vroegere jeugddisco’s. Zo is bijvoorbeeld de wijze van inschrijven gedigitaliseerd en zijn er geen drie, maar nog maar twee disco’s per jaar. Andere zaken, zoals de locatie en het opdelen van de leeftijdsgroepen in twee shifts op één avond, zijn hetzelfde gebleven. Joris Wouters: “Maar misschien gaan we nog meer zaken aanpassen. Dat zal blijken na de evaluatie van deze avond. We willen gewoon kijken wat het beste werkt als het om de jeugddisco gaat.”

Uitbreiden naar andere basisscholen
Jammer is natuurlijk dat nu alleen leerlingen uit de wijken Heivelden en Heuveleind de jeugddisco kunnen bezoeken. Daarom de oproep namens het jongerenwerk vanuit JC Todo om ouders uit andere wijken uit te nodigen ook voor hun kinderen een jeugddisco te organiseren. “De jeugddisco voor de drie basisscholen in Best die nu al bestaat, uitbreiden naar een avond die toegankelijk is voor meer scholen, gaat niet. We hebben het hier immers over kinderen uit groep 4 t/m 8. We willen de disco gezellig en overzichtelijk houden voor hen.” Het voornemen én de hoop is dat groepen ouders van andere basisscholen in Best opstaan en gaan samenwerken om een eigen disco-avond voor ‘hun’ wijken en scholen te organiseren.

“Bijvoorbeeld dat de ene vrijdag de leerlingen van De Klimboom, Sint Antonius en de Heydonck een jeugddisco hebben in een bepaald thema. En dat de week erop dan bijvoorbeeld de kinderen van twee of drie scholen uit het centrum een jeugddisco hebben in hetzelfde thema. En een week later weer een groep basisleerlingen uit een ander deel van Best”, aldus een woordvoerder vanuit Todo. “Voordeel is dat de verschillende groepen organiserende ouders dan dezelfde draaiboeken en versiering kunnen gebruiken, én onderling tips en ervaringen uit kunnen wisselen.”

Interesse?
Ken of ben jij een inwoner uit Best die belangstelling heeft om ook voor andere Bestse basisscholen een jeugddisco in Todo op te zetten? Mail dan naar: info@jctodo.nl. Wil je meer weten over de volgende jeugddisco voor basisscholen de Klimboom, St. Antonius en de Heydonck? Houd de website van Todo in de gaten én noteer alvast 13 maart 2020 in de agenda…!

jeugddisco 2109 11 01 verkleind
Veel kinderen kwamen verkleed in de meest griezelige outfits

×