In het voorjaar van 2020 gaan 50 jongeren uit de regio Helmond-Eindhoven naar Bosnië. Ze gaan in Doboj aan de slag om de jeugdopvang te helpen met het opknappen van huisvesting en het organiseren van activiteiten. Hierdoor zullen 150 jongeren uit de regio Bijeljina, Banja Luka en Zavidovici profiteren van de inzet van de jongeren uit deze regio.

Uniek project

Jongeren uit de regio Helmond-Eindhoven gaan hiervoor de komende maanden aan de slag met voorbereiding voor dit unieke project. De jongeren zijn in beeld gekomen door jeugd- en jongerenwerkers die op zoek gingen naar jongeren die hun talenten graag willen inzetten voor anderen. De jongeren die support krijgen van jongerenwerkers van Lumens en de LEV-groep worden stap voor stap begeleid naar de uiteindelijke projectreis die van 30 maart tot 5 april 2020 zal plaatsvinden. De twee welzijnsorganisaties slaan hiervoor de handen ineen en gebruiken hun netwerk en voorzieningen om de jongeren een handje te helpen.

Out of Area
Het project in Doboj is aangedragen door Out of Area de organisatie die zich al vele jaren succesvol inzet om jongeren een kans te geven om het verschil te maken in Bosnië. Jongeren worden ingezet voor mensen in gebieden waar dat hard nodig is. Daarbij wordt nauw samengewerkt met vrijwilligers uit Nederland, die letterlijk hun handen uit de mouwen steken en hun kennis ter beschikking stellen. Vaak worden educatieve activiteiten en het opknappen van o.a. scholen, jeugdcentra, kinderdagverblijven, ziekenhuizen en instellingen voor mensen met een beperking ingezet voor het verbeteren van de leefbaarheid in die gebieden. Dat doen jongeren niet alleen tijdens de uitvoering van het project, maar ook tijdens de voorbereiding in Nederland. Het motto van de stichting Out of Area is: Experience the feeling of doing good! Hopelijk kunnen de jongeren uit deze regio deze maand een start maken met dit project en daarmee een unieke ervaring rijker worden.

Jongerencentrum Doboj
Het jongerencentrum is een instituut voor kinderen die ver van school leven of waar in Doboj geen specifiek voortgezet onderwijs is of dat kosten om naar zo’n school te gaan te hoog zijn. Op deze locatie wonen zo’n 150 jongeren van 15 tot 19 jaar (uit de regio). Ze hebben in het totaal 30 kamers, jongens en meisjes slapen apart. Er is een kantine om te eten en een ruimte om te leren. Het is er schoon, maar oud, met een heleboel achterstallig onderhoud. De 1ste etage heeft een slechte vloer (Linoleum). Deze etage was verwoest tijdens de overstromingen in 2014. De projectgroep van jongeren uit de regio Helmond-Eindhoven kan aan de slag gaan in de slaapkamers en in de educatieve ruimte. Daarnaast zal er ingezet worden op het delen van talenten waar de jongeren hier hun leeftijdsgenoten mee kunnen inspireren zoals bijvoorbeeld dans, muziek, theater, sport en spel. Om het project ook in materiële zin rond te krijgen zijn er naast de deelnamekosten, waarbij de deelnemers wordt gevraagd eigen sponsoracties op te zetten, ook geld en materiaal nodig om ter plaatse aan de slag te kunnen gaan. Voor de fondsenwerving wordt de inzet van de jongeren verwacht waarbij samenwerken aan een gezamenlijk doel voorop staat. Wat betreft materialen hebben ze o.a. de volgende materialen nodig: Bedlinnen, gordijnen, borden, tv.

doboj internaat
LEV en Lumens gaan met de jongeren een internaat in Doboj aanpakken

Voorlichtingsbijeenkomst
Om nog meer jongeren de kans te geven om zich bij dit bijzondere project aan te sluiten worden er deze maand twee voorlichtingsbijeenkomsten gehouden. Voor de Helmondse regio vindt dit plaats op dinsdag 5 november om 19.30 uur in het hoofdkantoor van de LEV-groep aan de Penningstraat 55 in Helmond. De bijeenkomst in de Eindhovense regio vindt plaats op donderdag 7 november om 19:30 uur in jongerencentrum TODO aan de Jacob van Wassenaerstraat 69 in Best. Het project in Bosnië is bedoeld voor jongeren van 16 tot 23 jaar die graag samen met andere jongeren zich in willen zetten voor jongeren in een kansarme positie. Er zal gevraagd worden om in de maanden vooraf energie en tijd te steken in het bedenken van activiteiten, voorbereiden van projecten, promotie en fondsenwerving om dit allemaal mogelijk te maken.
De informatieavond is ook voor ouders, vrienden, scholen en andere geïnteresseerden. De Balkan is toch een ex-oorlogsgebied, waar je zeker meer over wilt weten. Er wordt een presentatie gegeven waarin de veiligheid in de landen aan bod komt en waar je antwoorden krijgt op al je vragen. Tevens wordt er de mogelijkheid geboden om in workshops actief bij te dragen aan de voorbereidingen.

foto project bosnie jw
De jongerenwerkers Ömer Yildiz en Vic van Dijck die laten zien dat samenwerking over landsgrenzen met jongeren samenwerking tussen verschillende organisaties uit de Brainport regio bevordert.

Voor nadere info: Rik Konings, projectmedewerker jeugdpreventie Lumens 06-84666676 of r.konings@lumenswerkt.nl

Bekijk hier (ter inspiratie) een promovideo van Out of Area: filmpje Out of Area
Of bekijk de website www.outofarea.nl


Flyer project Bosnië

×