Jij bent niet vanzelfsprekend

Een jonge mantelzorger groeit op met iemand, vaak een ouder, broer of zus, die hulp nodig heeft. Dit kan van alles zijn zoals: ziekte, een handicap, verslaving of een depressie. De taken van een jonge mantelzorger zijn vaak verschillend. Dat hangt van de situatie af. De een helpt in huis veel mee, de ander zorgt fysiek voor die ander.

Deze groep jongeren ziet zichzelf vaak niet als mantelzorger. Wat ze doen vinden ze vanzelfsprekend, terwijl het ook bijzonder en vaak zwaar is. Ze nemen op vroege leeftijd af en toe al een ouderrol in en moeten hun zorgtaken combineren met school, vriendschappen en werk. Ze schamen zich vaak hun situatie, terwijl dat helemaal niet nodig is. Een op de tien jongeren is immers jonge mantelzorger.

In de week van de jonge mantelzorger (3 tot en met 7 juni) willen we expliciet aandacht vragen voor deze doelgroep. Er kunnen veel problemen worden voorkomen als op tijd gezien wordt dat iemand een jonge mantelzorger is. Tijdens deze week willen we jeugdigen en ouders bewust maken van dat hun situatie niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt. Ondanks dat de jeugdigen het graag voor het gezinslid over heeft kan dit onbewust impact hebben op hun leven, zoals: school, een bijbaan, sociaal leven en leuke dingen doen.

Wij vinden het belangrijk dat jeugdigen de ruimte krijgen om hun eigen leven te leiden. Daarom organiseren we in de week van de jonge mantelzorger activiteiten in Todo. Zij verdienen het om even tijd voor zichzelf te hebben, te genieten en te ontspannen. De professionals van het Steunpunt Mantelzorg en het Basisteam Jeugd staan klaar om een luisterend oor te bieden en te kijken of zij iets voor de jonge mantelzorger kunnen betekenen. Mocht er ondersteuning nodig zijn dan wordt dit opgepakt.

Wat is er te doen?
Ken jij een jonge mantelzorger die het verdient om eens in het zonnetje gezet te worden? Neem hem of haar dan mee naar een van de activiteiten op 4, 5 of 6 juni in Todo. Op deze dagen zijn de volgende activiteiten in Todo:

Dinsdag 4 juni:
15.00-17.00 uur: High Tea
16.00-17.00 uur: Freerunnen
19.00-21.00 uur: café-avond

Woensdag 5 juni:
15.00-17.00 uur: High Tea
19.00-21.00 uur: Meidenavond (gezichtsbehandeling)

Donderdag 6 juni:
15.00-17.00 uur: High Tea
15.15-16.45 uur: Tech Playgrounds
16.00-17.00 uur: Skatemiddag en watergevecht
19.00-21.00 uur: Hapjes
20.00-21.00 uur: Hip hop / Afrodans

Meer informatie over de Week van de jonge mantelzorger op www.deweekvandejongemantelzorger.nl

Richard Bekkers, WBO
Marloes van Beijnen, MEE
Lotte Baerwaldt, Lumens / JC Todo

week van jonge mantelzorger activiteiten

×