Lumens biedt in elke gemeente trainingen en workshops aan. In Best doen we dat bovendien samen met MEE, GGD, Humanitas, ZuidZorg en Halt. Het aanbod en de variëteit is groot. Zo zijn er voor jongeren trainingen die helpen je zelfvertrouwen te vergroten, of je grenzen aan te geven. Maar we bieden ook workshops die je leren beter met geld om te gaan. Voor jongeren die te maken krijgen met scheidende ouders of verlies van een ouder hebben we ook trainingen ontwikkeld. Kortom, we hebben wat voor iedereen.

Het zou natuurlijk kunnen dat jij ergens mee zit. En dat je denkt dat je wel wat hulp kan gebruiken. Of misschien vindt jouw leraar of moeder wel dat je hulp kunt gebruiken. Dan kan een training, samen met jongeren die hetzelfde meemaken, uitkomst bieden.  Wees gerust, we zijn geen school! Onze trainingen zijn leerzaam maar ook laagdrempelig, gezellig en relaxed (en soms geven  we ze wel op school ;-)). 

Wil je weten of wij iets voor je kunnen doen? Dan mag ja altijd contact opnemen met het basisteam. Je vindt ze hier in TODO. Of je neemt een kijkje op de website van Lumens voor een overzicht van allerlei trainingen.

ACTUEEL AANBOD (laatste update 01-09-2020):

TRANING MINDSET (voor jeugd van 10 - 12 jaar)

In deze training leren kinderen op een speelse en ontspannen wijze geloven in dat zij zichzelf kunnen verbeteren en verder kunnen ontwikkelen. Zij leren uitdagingen omarmen en vergroten hun doorzettingsvermogen. Ook leren ze dat inspanning nodig is om iets te bereiken, dat fouten maken mag en om open te staan voor kritiek. 

Locatie: Jongerencentrum TodoJacob van Wassenaerstraat 69, 5684 CR  Best. 
Data en tijden: De training is in september 2020 van start gegaan. Wanneer er een nieuwe training start wordt dit vooraf kenbaar gemaakt.
Startbijeenkomst voor ouder en kind: nog niet bekend.
Bijeenkomsten: nog niet bekend.
Ouderbijeenkomst: nog niet bekend.

Informatie en aanmelden:
Aanmelden per e-mail via best@lumenswerkt.nl
Voor vragen kan je contact opnemen met: 
Ilja Vervoort: 06-30542028
Lotte Baerwaldt: 06-11323481 

Flyer mindset 03022020

KIES GROEP START WEER EIND SEPTEMBER 2020

Wanneer ouders uit elkaar gaan, betekent dat een ingrijpende verandering voor een kind. Elk kind kan leren met die verandering om te gaan. Maar dat gaat niet vanzelf. Daarom is er de KIES groep: Kinderen In Een Scheiding. KIES is een spel en praatgroep voor kinderen van 7 - 12 jaar die nét met een scheiding te maken hebben, maar ook voor wie de scheiding al langer geleden is.

In deze groep kan een kind zijn verhaal doen, vragen stellen en antwoorden en oplossingen vinden. Ze ontdekken wat er goed gaat en wat er nog beter zou kunnen. De groep wordt begeleid door twee coaches die getraind zijn in de KIES werkwijze. De coaches gaan in 8 bijeenkomsten van ongeveer 1 uur met de groep aan de slag. Hoe dat gaat hangt af van de behoeftes van de kinderen in de groep. Denk aan rollenspellen, gesprekken, creatieve werkvormen, spel en stellingen.

We starten een KIES groep altijd met een ouderbijeenkomst waarin we uitleggen wat ze kunnen verwachten en we sluiten af met een ouderbijeenkomst zodat ze weten wat er is bereikt. Om deel te kunnen nemen moet er toestemming zijn van beide ouders.

De KIES groep voor de kinderen start weer eind september / begin oktober. De tijd en de plaats zullen we nader bepalen. Indien er veel aanmeldingen van één school komen dan zal de KIES groep op een school plaatsvinden. De eerste ouderbijeenkomst zal eind september zijn.

Kinderen kunnen door hun ouders worden aangemeld voor de groep. Dat kan via de basisschool van uw kind, via best@lumenswerkt.nl of via 06-15866613.
Zie ook de website: www.kiesvoorhetkind.nl 

KIES logo

KIES training flyer 1

PAS OP! (OPPASCURSUS)
Wil je graag oppassen om wat geld te verdienen? Goed bezig! Wel fijn als je weet wat je moet doen en kan verwachten. Tijdens de oppascursus leer je de belangrijkste vaardigheden om goed voorbereid aan de slag te gaan. Deze training is voor jongeren die op het voortgezet onderwijs zitten.

Oppassen is leuk! Het is elke keer anders dus je weet nooit precies hoe jouw avond of middag er uit gaat zien. En dat is meteen de reden waarom een beetje voorbereiding geen kwaad kan.

Tijdens deze cursus besteden we in groepsverband aandacht aan dingen waar je mee te maken krijgt als je gaat oppassen op kinderen (van 0-10 jaar ongeveer).

Wat aan bod komt:
- Kennismaken met de kinderen en hun ouders
- Op een leuke manier omgaan met de kinderen
- Wat er van jou verwacht wordt door de oudersVeiligheid, spelen, eten en bedtijd
- Handige tips
- en Netflixen kan je al 😉

Werkwijze
We starten met groepen van ongeveer 10 jongeren. Vervolgens komen we 4 x samen voor ongeveer 1 tot 1,5 uur. Precieze data en tijden worden bepaald op basis van vraag en beschikbaarheid. Wanneer je aanmeldt vragen we je daarom door te geven op welke dagen je NIET kan. Na 4 bijeenkomsten ontvang je een certificaat mét referentie van de trainers!

De oppascursus wordt gegeven door professionals van Lumens en ZuidZorg. Tijdens de cursus leer je over diverse leeftijdsgroepen.

Aanmelden of meer info
Wil je graag aan de oppascursus meedoen? Meld je dan aan via best@lumenswerkt.nl
of bel/sms/app naar Jorieke: 06-15866613 of Maria: 06-4614 5979

pas op cursus

 

"KEN JE KRACHT"
In .............. starten we met de training ‘Ken je kracht’. Deze training is een samenwerking tussen MEE en Lumens en is bedoeld voor alle jongeren uit Best van 12 t/m 15 jaar. Tijdens deze training staat de jongere zelf centraal. We gaan door middel van spelvormen en oefeningen met ze op zoek naar hun kwaliteiten, talenten, vaardigheden en de juiste mindset. Tijdens de bijeenkomsten gaan we die verder ontwikkelen zodat ze daar in de toekomst gebruik van kunnen maken. Onderwerpen die aan bod komen zijn: Voor jezelf opkomen, social media, de toekomst, vriendschappen & familie, relaties e.a.

De training start op ................(nog niet bekend) van ...... tot ...... uur en bestaat uit acht bijeenkomsten. Daarnaast is er voor de ouders/verzorgers een bijeenkomst waarin zij informatie krijgen over de inhoud, vragen kunnen stellen en tips krijgen.

De training vindt plaats in JC Todo, Jacob van Wassenaerstraat 69 in Best. Voor vragen kan je contact opnemen met Marloes van Beijnen 06-43366581 of Lotte Baerwaldt 06-11323481. Meld je voor .................. 20... aan door een mail te sturen naar best@lumenswerkt.nl. Na de aanmelding wordt er contact opgenomen om een intakegesprek te plannen.

Let op dit is de oude flyer ter info. Zodra er een nieuwe datum komt maken we dit zsm bekend:Training ken je kracht A5 enkel 13082019

BRUSSENCURSUS (start weer vanaf ................nog niet bekend .........):
Voor kinderen van 7 tot 12 jaar met een broer of zus met een beperking

Vanaf ................................. start er weer een Brussencursus in Best. De naam “BRUS” is een combinatie van “br”oer en z”us”. De Brussencursus is bedoeld voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar die een broer of zus hebben met een beperking.

Inhoud training:
Bij kinderen met een broer of zus met een beperking gaat het thuis vaak net een beetje anders. Dit kan soms best ingewikkeld zijn. De Brussencursus is een cursus waar broers en zussen elkaar ontmoeten. Door middel van gesprekken, spelactiviteiten en oefeningen kunnen de jongeren ervaringen en gevoelens met elkaar delen. We geven informatie over wat een beperking is. Ook is het een plek waar jongeren kunnen ervaren dat ze niet de enige zijn met een broer of zus met een beperking. Bovendien is het vaak heel gezellig.

Voor wie:
Voor kinderen van 7 tot 12 jaar met een broer of zus met beperking.
Data en tijden:
De training bestaat uit zeven bijeenkomsten en een ouderavond:Start: .............................. van ........ tot ....... uur. Locatie: JC Todo.
Adres: Jacob van Wassenaerstraat 69, Best.

Informatie en aanmelden:
Aanmelden via: best@lumenswerkt.nl
Voor vragen kan je contact opnemen met: Marloes van Beijnen 06-433 665 81 Voor de training start zullen er individuele kennismakingsgesprekken plaatsvinden met de deelnemende kinderen en ouders.

Let op; dit is de oude flyer ter info. Zodra er een nieuwe datum komt maken we dit z.s.m. bekend
Flyer Brussen a4

 

SOCIALE VAARDIGHEIDSTRAINING (8-12 jaar); VERGROOT JE ZELFVERTROUWEN!

Thuis, op school, in een winkel of op straat. Waar je ook bent, overal ontmoet je andere mensen. Meestal gaat contact maken vanzelf en leer je goed om te gaan met jezelf en met anderen. Dit noemt men “sociale vaardigheden”. Je leert ze bijna vanzelf, Maar niet iedereen vindt het altijd even gemakkelijk. Als je verlegen bent, met pesten te maken hebt of als je moeite hebt om met anderen om te gaan, kun je daar onzeker of zenuwachtig van worden. Gelukkig kun je sociale vaardigheden leren. Dit kan door te luisteren naar jezelf, dus naar wat jij denkt en voelt. Als je dit kunt, kun je ook leren om dit te zeggen tegen anderen. Het kan helpen om je beter op je gemak te voelen bijvoorbeeld bij je sportclub of op school.

Binnenkort start er een SOVA-training in Best speciaal gericht op kinderen van 8 tot 12 jaar. De groep zal uit ongeveer tien deelnemers bestaan en er zullen in totaal acht bijeenkomsten zijn van anderhalf uur, te beginnen op ............................ De training wordt begeleid door twee jeugdmaatschappelijk werkers van Lumens en vindt plaats in Jongerencentrum Todo. In de training kun je zelf aangeven wat jij moeilijk vindt. We praten daar dan over en gaan er mee oefenen. Zo helpt de groep jou met leren om te gaan met situaties die jij moeilijk vindt. Je leert van en met elkaar, krijgt opdrachtjes, doet rollenspellen en je krijgt (soms) huiswerkopdrachten.

Aan deze training zijn geen kosten verbonden. Als je belangstelling of vragen hebt kun je contact opnemen met Sanne Meeuwis via 06-12452803 of s.meeuwis@lumenswerkt.nl of met Iris van de Sande via 06- 46768161 of i.vd.sande@lumenswerkt.nl. De kennismakingsgesprekken zullen een paar weken voor aanvang van de training plaatsvinden.

Let op; dit is de oude flyer ter info. Zodra er een nieuwe datum komt maken we dit z.s.m. bekend
BEST SOVA 8 12jr dec 2019 A4 def. GROOT

 

×